Leder du efter de gode tips til at holde konfirmationstale?

Det skyldes måske at det med at holde en tale, er en ret skræmmende ting for dig, og du er måske konfirmand som er bange for at holde en takketale?

Der findes mange steder hvor det at holde en tale er nødvendigt, og her er konfirmationen jo ingen undtagelse, hvad enten man er forældre, konfirmand, bedsteforældre eller gæst.

For at fjerne frygten for at holde tale, eller bare forberede sig for at talen bliver god, så skal du tage højde for en række detaljer som du kan læse meget mere om her nedenfor.

 

Forberedelse er første forudsætning for at holde den gode konfirmationstale

Før man skal slå på glasset og rejse sig op for at holde en tale, så er det jo vigtigt at talen mere eller mindre ligger på rygraden. Det betyder, at du selvfølgelig skal have skrevet talen ned, så den både dækker de gode pointer, har en lille sjov historie og så selvfølgelig er kort.

En god tale der samtidig også er nemmere at holde, er en tale i små afsnit, som er nem at huske og som er hurtigt at komme igennem. At en tale er kort, er ikke ensbetydende med at den er dårlig, men derimod kan kort være akkurat det, som gør at talen er god.

Derfor skal du bruge tiden på at skrive den gode tale, så den sidder lige i skabet mere eller mindre.

 

Brug disse tips til at afholde den gode tale

Tips til at holde konfirmationstaleNår du skal rejse dig op og fremføre talen, så er det vigtigt at huske på et par ting ved fremførelsen, for den rette fremførelse der selvfølgelig kommer med rutine, kræver at du tænker over disse ting:

  • Vær sikker på at alle sidder til bords inden fremførelsen af talen.
  • Husk altid at snakke langsomt og højt, hvilket kræver at du skal holde angsten nede og trække vejret.
  • Husk at holde pauser, for en pause imellem passagerne i talen vil give dig det gode overblik
  • Hav talen på et stykke papir hænderne. Det ikke er nødvendigvis fordi du skal læse op fra papiret, men det giver dine hænderne mulighed for at være i ro, samtidig med at du slipper for nervøsiteten om hvor du skal placerer dem.
  • Det er nemmere sagt end gjort, men prøv at bevare roen når du skal stå foran andre mennesker og snakke. Der findes mange forskellige virkemidler til at mestre det med at være rolig, men en god øvelse er at tænke over, om det man frygter ved at stå foran andre mennesker faktisk er rigtigt. Det vil du hurtig indse at det faktisk aldrig er sandt, for sandheden er, at når der er en der holder tale, så kan det godt være at folk kigger på denne, men de er mere eller mindre fraværende rent mentalt, hvilket absolut kan fjerne både angst og nervøsitet for dig hvis du husker dette faktum når du skal holde tale.
  • Det er altid godt at have noget sjovt i talen, for det giver både en rolighed over forsamling og selvfølgelig også dig selv. Derudover så giver vittigheder/sjove historier altid helt naturlige pauser for den der holder tale, fordi folk skal have lov til at grine af.

Længde på talen

Når du holder tale, så skal du huske ikke at holde for lang en tale. Der kommer næsten altid mange indslag til en konfirmation. Det er super hyggeligt og sjovt at se hvad de andre gæster har fundet på. Men det kan desværre også nemt blive langtrukket, hvis der kommer mange lange taler. Her skal du også tænke på hvor tæt du er på konfirmanden relationelt. Som forældre til konfirmanden er det OK at lave et forholdsvis langt indslag. Men er du en ven/veninde, en fætter eller kusine eller måske en onkel, så bør du holde det lidt kortere.

Herunder kan du se et udkast til en kort tale.

Konfirmationstale til en ven

Er du med til en vens konfirmation (det kan også være som fætter eller kusine), så kan du finde inspiration i nedenstående tale. Det vil naturligvis være en fordel at gøre den mere personlig, men du kan benytte talen som udgangspunkt. Husk dog på at talen ikke må blive for lang.

Tale:

Hej alle sammen,

Jeg er her for at tale om min ven, [indsæt-navn]. Han er en fantastisk fyr – altid venlig og altid klar til at have det sjovt. Og han er ved at gå på en vigtig rejse: sin konfirmation.

For dem af jer, der ikke ved det, er konfirmation en overgangsritual for kristne. Det er en tid, hvor unge mennesker bekræfter deres tro og forpligter sig til Gud. Og for [indsæt-navn] er det også en tid, hvor han siger farvel til sin barndom og går over til voksenlivet.

[indsæt-navn] har forberedt sig på denne dag i månedsvis, og jeg ved, at han er spændt og bange på samme tid. Men det skal nok gå, for han er en stærk og passioneret person. Og jeg er ikke i tvivl om, at han vil få en fantastisk konfirmationsoplevelse.

Så skål for dig, [indsæt-navn] – jeg ønsker dig alt det bedste, mens du bevæger dig fremad på dette nye kapitel i dit liv. Jeg ved, at du vil fortsætte med at gøre os stolte.

Skål…

(C) Konfirmationsnyt.dk 2022

4.7/5 (35 Reviews)