Åh ja. Fra kikset til vellykket, fra lir til pinlighedens højborg – der er selvfølgelig tale om teenagerens første store fornemme festlighed, ja der er tale om konfirmationen. Som konfirmand har du måske så småt tænkt på at holde en kort tale. Pinligt, tænker du? Du tror ikke at den pinlighed kan toppes Ak jo, så bare vent til dine forældre får rømmet sig, slår forsigtigt på vinglasset, stakker papiret og går i gang med – konfirmationstalen.

Til forældrene der læser denne artikel har vi samlet en lille guide omkring konfirmationstaler. Vi har samlet idéer og inspiration til forberedelsen og præsentation af din vellykkede tale – fra sjov til alvor, én ting er sikker – det bliver mindeværdigt og bestemt ikke kikset med denne lille guide.

 

Forbered dig godt

Kan man gøre noget ved nervøsiteten og præstationsangsten? Er der muligheder for at forhindre at blive for rørt, når man holder talen? Hvordan får jeg talen til at blive til en mindeværdig én af slagsen, som gæsterne og konfirmanden vil sætte pris på? Så mange spørgsmål, så meget undren – det press. Den gode nyhed er, at med den rette tilgang og forberedelse kan de fleste skrive og holde en fantastisk tale. Du har nok allerede noteret dig et par gode stikord til talen, som du planlægger at fremlægge til konfirmationsfesten. Eller måske sidder du der, med rystende hænder og en skriveblokade af ydre dimensioner, uden at vide hvor du overhovedet skal starte. Måske tænker du også at du bare kan improvisere talen.

 

Den gode tale

Til at begynde med er det vigtigt at du forbereder dig godt, da det viser sig hurtigt hvor godt du er forberedt, når du står der foran familien og skal til at sætte i gang med konfirmationstale. En god tale er ikke noget du lige skriver ned på en serviet i kirken, eller ved bordet. Først og fremmest start med at gå i dig selv, reflekter – tænk på strukturen, noget der tager udgangspunkt i konfirmandens liv (sjove episoder, spøjse, gode og knapt så gode personlighedstræk og hobbyer) – og samtidig på nogle råd, som peger det unge menneske i den rigtige retning på dennes videre rejse i livet.

 

Brainstorm – tænk på talens struktur

Når du har reflekteret over hvad du gerne vil formidle, så er det tid til at skrive et par stikord. Når du har skrevet nogle sætninger ord og minder, personlighedstræk, m.m., så kan du med udgangspunkt i dette, begynde at sætte talen op i en struktur, som leder dig godt på vej. Start med at introducere dig selv og kom med et par indledende kommentarer. Skift så flydende over i den første historie som f.eks. fra barndommen og med den næste, gerne krydret med lidt humor (uden at være plat – ingen far-vittigheder), som f.eks. lidt om hobbyer og særheder konfirmanden har (måske er din søn eller datter familiens rekordholder i tartelet spisning?).

Slut af med lidt om konfirmandens præsentationer, som fortæller (har dit barn f.eks. vundet nogle medaljer, trofæer, eller opnået andre mål?) og giv dernæst noget med på vejen (råd, forslag, inspiration). Undgå dog sætninger som “dengang jeg var på din alder”, eller lange sammenligninger med forældrene. Du har begrænset plads. Konfirmanden skal være i fokus. En god tale skal ikke vare længere end 5-10 minutter, ellers begynder selv de nærmeste i familien at små-gabe og trille tommelfingre og tænke på hvornår næste ret mon bliver serveret. Bliv ikke for detaljeret – men behold den røde tråd.

 

Skriv talen ned og øv dig godt

Nu du har en idé om hvad du gerne vil sige i talen, går du over til at skrive det ned, slavisk, fra ende til anden. Med dette i hånden kan du senere gå og øve dig på dit lille manuskript. Det er også en god lille ekstra gave til konfirmandens mindeboks, som kan hives frem, når denne selv en dag skal holde tale for egne børn. Som man så gerne siger: “Øvelse gør mester”. Hold gerne talen for et par prøvepersoner og tag imod deres kritik, for at finpudse talen.

En god idé er også at tale i din telefon for derefter at afspille den for dig selv. På den måde får du også øvet dit talesprog og du undgår at bruge fyldord som “ææh”, “øh” og “nå nå”. Husk at bruge en masse korte sætninger, så du bedre kan huske det du vil sige, uden at begynde at stamme pga. usikkerhed og nervøsitet. Efter hver sætning i talen, skal du huske at trække vejret. God talevejrtrækning gør, at du bevarer roen, og at du undgår at tale for hurtigt eller snuble over ordene. Jo bedre du har øvet din tale, jo mindre nervøs bliver du på selve dagen og jo flere gange du har læst talen højt, jo mindre risiko er der, at du bliver for bevæget og rørt.

 

Få styr på nervøsiteten

Det er selvfølgelig helt i orden at blive både nervøs og rørt, når du skal holde din tale. Men hvis du ikke kan styre din nervøsitet og bevægelse, så kommer fokus til at være på dig og dine følelser. Men talen skulle jo gerne være på en måde, hvor al fokus er på konfirmanden. Og de fleste konfirmander vil sikkert også sætte pris på, at deres forældre ikke er “pinlige”, når de holder den store tale for dem. Husk at holde skålepauser. Træk vejret. Fokusér på konfirmanden. Få følelserne ud til sidst med at sige ting som “jeg elsker dig”, “jeg er stolt af dig” eller “mor og far er der altid for dig”.

  • Og ja, det tager lang tid at forberede en god tale, så start hellere i god tid.
  • Husk nu, at den gode konfirmationstale er kort, kærlig og konkret.
  • Vi ønsker held og lykke med konfirmationstalen og tillykke med konfirmanden!
4.8/5 (31 Reviews)