Du skal måske holde en tale til konfirmationen? Og som sådan vil du gerne vide den bedste måde til hvordan man skriver en god tale, korrekt?

Hvis du ikke er født som naturtalent til at skrive det helt perfekte, for det er de færreste af os, så kan du heldigvis finde hjælp til opgaven med gode tips og tricks i dette indlæg.

Sådan skriver du en god tale til konfirmationen ved at de nedenstående ideer eller måske finde inspiration konfirmationstale skabelon.

 

For at skrive den gode tale, husk hvem der er modtager

For at en tale skal være god, skal den være skrevet til en modtager, der ikke er en selv. Det er noget som rigtig mange mennesker faktisk fejler med.

Du kender det med garanti, at en person har rejst sig og begyndt sin tale. Men det virker som om, at han eller hun faktisk kun står der for at høre sig selv og ikke præsenterer de søde, sjove og gode ord til festens midtpunkt. Det kan skyldes nervøsitet, men ofte fordi taleren ikke har tænkt over denne detalje.

Når du skal i gang med at skrive talen, så husk at den gode tale er skrevet ud fra modtageren. Og denne er konfirmanden, hvor underholdningen af gæsterne skal have omdrejningspunkt i festens midtpunkt og ikke dig som taler.

 

brug papir og pen når du skal lave en tale

 

Første punkt er at lave en god brainstorm

Nu du ved at talen til konfirmationen ikke skal være omkring dig selv, så er det på tide at finde et stykke papir og en kuglepen frem.

Du skal bruge papiret og kuglepennen til at lave en brainstorm over indhold til konfirmationstalen. Papir og pen er bedre end at bruge en computer, for der er ingen forstyrrende ting som Facebook, aviser, hjemmesider og andet på et stykke papir.

Tænk over forskellige ting om konfirmanden eller hans/hendes familie, som du kan bruge. Det kan være ting som

  • Sjove ting / episoder
  • De traditionelle ting der gør sig gældende for konfirmandens årgang og køn
  • Hobbyer eller interesser hvis du kender konfirmanden
  • Gængse ting fra hverdagen der kan hæftes på en konfirmationstale, som gode råd eller sjove ting der er oppe i tiden
  • Gode råd fra kendte mennesker om at træde ind i voksen verden

Hvis du ikke er vant til at lave en brainstorm, så er det bare alt hvad der falder dig ind, som du skriver ned uredigeret uden at udelade noget.

Når du har mange ting på papiret, så er det på tide at finde de gode emner frem. Her er det godt at udvælge et par sjove ting, et godt råd som f.eks. at det ikke haster for det unge menneske med at blive voksen, som Kim Larsen, Lars Lilholt synger og andre har sunget om i deres sange og et par emner mere fra din brainstorm.

 

Lav en struktur på din tale

Nu du har emner, så er det på tide at lave en struktur på din tale. Folk der er vant til at tale, kan tage på det rygraden, men dette udelader vi her, for de fleste af os er lidt skræmte over at holde en tale. En god struktur på din tale er den gode måde at lave og holde talen på.

Strukturen på en tale er bedst at holde enkelt og så skrive alt ned, hvad du vil sige fra begyndelsen til enden.

  • Den indledende kommentar – Start ud med at præsenterer konfirmanden og at det er en stor begivenhed i ethvert ung menneskes liv der går fra at være barn til at være voksen, hvilket er en kæmpe stor ting osv.
  • Den første historie anekdote – Du overlapper indledningen og den første anekdote om konfirmanden, som med snilde kan være den sjove historie om ham eller hende fra barndommen. Overlappen kan være noget i stil med ”Selv om du XnavnX er på vej ind i voksen livet, så er det dog ikke så længe siden, hvor du i barneverdenen havde for vane med at … “Det sjove input”
  • Den næste historie der overlapper den første historie. Her kan du bruge noget fra din brainstorm om f.eks. hobby, interesser eller andet.
  • Den tredje historie kan være noget sjovt igen, og kan afsluttes med at sige noget pænt om konfirmanden som f.eks. gode træk, eller et godt råd til det unge menneske
  • Afslutning med lykønskning og skål

Fordelen ved at holde en tale til konfirmation er, at tiden arbejder for dig. En god tale er kort, for enhver tale der er over 5 minutter, bliver afsindig kedelig for de fleste lyttere.

Husk ikke at gøre din tale for detaljeret. Hvis den er det, roder man hurtigt rundt i tingene og det trækker tiden ud. En kort, sjov og intens tale vil altid tage kegler og gøre talen god.

 

De gode råd til at holde talen

Som regel er 90 % taler kedelige ved en konfirmation, så for at gøre din tale god, så husk at mikse noget sjovt ind i den og husk dét der gør ting sjove, er måden det sjove bliver præsenteret på.

Øv dig på talen inden, så du kan huske de forskellige paragraffer, men vær ikke bange for at læse op fra et stykke papir.

Mange mennesker der holder en kedelig tale, står med et stykke papir. De læser dog sjældent op fra papiret, fordi de tror at du skal kunne huske alt, også selv om man er nervøs. Hvis du ikke kan huske det, så øv dig på hele ordlyden inden talen og brug papiret når du holder talen.

Snak i et rolig og afslappet tempo, der også tillader dig at holde en pause. Ved at bruge dit papir, så undgår du også at sige øh hele tiden, når du går i stå med strukturen på talen. Så hold dine pauser, og snak højt og tydeligt. Hvis du er nervøs ved at stå foran andre mennesker, så forestil dig dem nøgne. Ikke fordi du kan forestille dig dette som det oprindelig råd vist går på, men brug ideen fordi det fjerner fokus fra din nervøsitet 🙂

(C) Konfirmationsnyt.dk 2020

4.4/5 (37 Reviews)