Du skal sikkert holde en tale til konfirmationen, og som sådan vil du gerne vide den bedste måde, hvordan man skriver en god tale korrekt?

Heldigvis kan du her finde svaret på denne opgave med de gode tips og tricks i dette indlæg.

Sådan skriver du en god tale til konfirmationen, nemlig ved at læse vores tips forneden eller også bruge vores ret anvendelige konfirmationstale skabelon.

 

For at skrive den gode tale, husk hvem der er modtager

For at en tale skal være god, så skal den være skrevet til en modtager, der ikke er en selv, hvilket rigtig mange mennesker faktisk fejler med.

Du kender det med garanti, at en person har rejst sig og begyndt sin tale, men det virker som om, at han eller hun faktisk kun står der for, at høre sig selv og ikke præsenterer de søde, sjove og gode ord til festens midtpunkt.

Derfor når du skal i gang med at skrive en tale, så husk at den gode tale er skrevet ud fra modtageren, hvilket er konfirmanden og så selvfølgelig også underholde gæsterne omkring.

 

brug papir og pen når du skal lave en tale

 

Første punkt er at lave en god brainstorm

Nu du ved at talen til konfirmationen ikke skal være omkring dig selv, så er det på tide at finde et stykke papir og en kuglepen frem.

Du skal bruge papiret og kuglepennen til at lave en brainstorm over indhold til konfirmationstalen, og, et papir og pen er bedre end, at bruge en computer, for der er ingen forstyrrende ting som Facebook, aviserne, hjemmesider og andet på et stykke papir.

Tænk over forskellige ting om konfirmanden eller hans/hendes familie, som du kan bruge, som f.eks.:

  • Sjove ting episoder
  • De traditionelle ting som gør sig gældende for konfirmandens årgang og køn
  • Hobbyer eller interesser hvis du kender konfirmanden
  • Gængse ting fra hverdagen der kan hæftes på en konfirmationstale, som gode råd eller sjove ting der er oppe i tiden
  • Gode råd fra kendte mennesker om at træde ind i voksen verden

Hvis du ikke er vant til at lave en brainstorm, så er det bare alt hvad der falder dig ind, som du skal skrive ned uden at udelade noget.

Når du har mange ting på papiret, så er det på tide at finde de gode emner frem, og her er det godt at udvælge et par sjove ting, et godt råd som f.eks. at det ikke haster for det unge menneske med at blive voksen, som Lars Lilholt synger i en af sine sange og et par emner mere fra din brainstorm.

Lav en struktur på din tale

Nu du har emner, så er det på tide at lave en struktur på din tale. Folk der er vant til at tale, kan tage på det rygraden, men dette udelader vi her, for de fleste af os er lidt skræmte over at holde en tale, så en god struktur på sin tale, er den gode måde at lave og holde sin tale på.

Strukturen på en tale er bedst, at holde enkelt og så skrive alt ned hvad du vil sige fra begyndelsen til enden.

  • Den indledende kommentar – Start ud med at præsenterer konfirmanden og at det er en stor begivenhed i ethvert ung menneskes liv, som går fra at være barn til at være voksen, hvilket er en kæmpe stor ting osv.
  • Den første historie anekdote – Du overlapper indledningen den første anekdote om konfirmanden, som med snilde kan være den sjove historie om ham eller hende fra barndommen. Overlappen kunne være noget i stil med ”Selvom du X er på vej ind i voksenverdenen, så er det dog ikke så længe siden, hvor du i barneverdenen havde for vane med at … Det sjove input”
  • Den næste historie som overlapper den første historie, og her kan du bruge noget fra din brainstorm om f.eks. hobby, interesse eller andet.
  • Den tredje historie kunne være noget sjovt igen, og kan afsluttes med at sige noget pænt om konfirmanden som f.eks. gode træk, eller et godt råd til det unge menneske
  • Afslutning med lykønskning og skål

Fordelen ved at holde en tale til konfirmation er, at tiden arbejder for en. En god tale er kort, for enhver tale der er over 5 minutter, bliver afsindig kedelig for de fleste lyttere.

Husk ikke at gøre din tale for detaljeret, for så roder man hurtigt rundt i tingene og det trækker tiden ud, så en kort, sjov og intens tale vil altid tage kegler og gøre talen god.

De gode råd til at holde talen

Som regel er 90 % taler kedelige ved en konfirmation, så for at gøre din tale god, så husk at mikse noget sjovt ind i den og husk det der gør ting sjove, er måden det sjove bliver præsenteret på.

Øv dig på talen inden, så du kan huske de forskellige paragraffer, men vær ikke bange for at læse op fra et stykke papir.

Mange mennesker der holder en kedelig tale, står med et stykke papir, men læser aldrig op, fordi de tror at man skal kunne huske det, også selvom man er nervøs, så derfor hvis du ikke kan huske det, så øv dig på hele ordlyden inden talen og brug papiret når du holder talen.

Snak i et rolig og afslappet tempo, der også tillader dig at holde en pause. Ved at bruge dit papir, så undgår du også at sige øh hele tiden, når du går i stå med strukturen på talen. Så hold dine pauser, og snak højt og tydeligt.