Nonfirmation?

Hvis du associerer nonfirmation med konfirmation allerede uden at kende til begrebet, så er du ikke helt på afveje for hvad det i virkeligheden er. En nonfirmation er nemlig for de teenagere der ikke skal konfirmeres, men som alligevel gerne vil fejres med en fest. Nonfirmation er opstået eftersom det er færre og færre der skal konfirmeres, hvor børnene helst ikke skal føle sig udenfor, hvorfor nonfirmation er begivenheden for disse.

Forskellige årsager og ældre dage

For generationer siden var en nonfirmation det samme som en borgerlig konfirmation, hvilket dine de der er over 50 år i din familie, muligvis vil kunne genkende, hvor de ikke vil kende til begrebet ’nonfirmation’. Årsagen til hvorfor en nonfirmation holdes har svunget gennem årene. I gamle dage var det primært for at holde en fest, selvom den enkelte familie ikke var kristne. Med tiden blev det mere udbredt eftersom de unge ville føle sig udenfor.

Det er der i princippet ikke noget at sige til, da det altid har været kutyme at give store overdådige gaver, som helst skal overgå enhver juleaften det unge individ har haft indtil videre, hvorfor der uden tvivl er meget at tale om for konfirmanderne, når de kommer tilbage til skolen. Det er nemlig her hvor de som ikke bliver konfirmeret, ikke rigtig har kunne være med og potentielt følt sig lidt udenfor.

Konfirmation eller nonfirmation? I dag, bliver der ikke udelukkende holdt en nonfirmation for at barnet ikke skal føle sig udenfor, men mere fordi det er blevet acceptabelt med tiden i det danske samfund. Nu afholdes der nonfirmationer som tradition, på lige fod med konfirmationer.

 

Hvordan afholdes en nonfirmation?

Du ved allerede nu at det er en fest af de større, når det kommer til afholdelse af en nonfirmation også kaldt borgerlig konfirmation. Men det er ikke nødvendigvis den eneste måde at afholde en nonfirmation på i Danmark. I Danmark kan du afholde en nonfirmation gennem foreninger, som er med til at bidrage at de unge nonfirmander får en god oplevelse. Her kan du bl.a. gå til undervisning, som vil minde meget om det samme, som når klassekammeraterne går til præst. Her vil undervisningen tage udgangspunkt i ca. de samme ting i livet, men blot uden en kristen baggrund, men mere en videnskabelig en af slagsen.

Når klassekammeraterne så har en mindre forsamling i kirken, så afholdes der også en fælles fest for de elever der skal nonfirmeres.

Den overordnede lighed mellem en konfirmation og en nonfirmation er, at fejring af overgangen fra barn til voksen og som oftest i form af en fest med festartikler, taler, sange, bordpynt m.m. – religion eller ej.

 

Når kammeraterne er til præst

Som du allerede ved, så kan der tilbydes undervisninger gennem diverse foreninger der støtter op om nonfirmationer. Derudover er det forskelligt hvad de enkelte skoler tilbyder, når der er tale om en elev der skal holde en nonfirmation. Her kan der både være en anden form for undervisning til rådighed, der kan være lektiehjælp og så er der nogen der tager fri.

Få steder i landet tager de der skal afholde en nonfirmation, alligevel med til præst for at få indsigt i den kristne religion, men også for at være sammen med vennerne.

 

Afholdelse af en nonfirmation

Det er vigtigt at nonfirmanden er i centrum, da det er nonfirmandens fest. Derfor bør det også være nonfirmanden der er med til at bestemme udsmykning, maden, drikkelsen mv. således det bliver en personlig fest for nonfirmanden.

At afholde en stor fest til en nonfirmation er intet krav. Hvis der foretrækkes en mindre intim fest eller forsamling med de tætteste i familien, så er det uden tvivl dét der bør ske. Omvendt er der den store gængse og omtalte fest, men mange andre vælger også at benytte det som en anledning til at tage på ferie, hvor nonfirmanden er i centrum.

I 2017 var en af de mest populære måder at afholde en nonfirmation på for drenge, at tage på en mindre rejse/ferie, hvor nonfirmanden kom ind og se en fodboldkamp hvorpå der er nogle fodboldstjerner.

 

Dresscode

Dette bør være et retorisk spørgsmål, da du allerede ved at det er nonfirmanden der skal bestemme det. Hvis dresscoden er skjorte og slips, så er det skjorte og slips. Det kan også være at nonfirmanden gerne vil have det casual i form af en T-shirt eller en striktrøje (alt efter vejret også), så bør du i høj grad lytte efter og sørge for at det sker.

Man behøver ikke at gøre som mængden, men det ses hyppigst at dresscoden er en skjorte, fine bukser og måske en jakke, præcis som konfirmanderne.

 

Den blå festlige mandag

Det er traditionen tro at den kommende mandag efter en konfirmation, er en blå mandag, hvor der typisk skal ske et eller andet, som oftest er en skoleudflugt. Blå mandag har ingen religiøs regel om hvem der må afholde det, hvilket også betyder at hvis skolen afholder blå mandag i Tivoli, så er det også med de som har afholdt en nonfirmation i stedet for en konfirmation.

 

Er du i tvivl?

Når det kommer til om hvorvidt det skal være en konfirmation eller en nonfirmation, så er der ikke noget forkert valg. Som forælder bør du objektivt fortælle om både en konfirmation og en nonfirmation, således at dit barn selv kan vælge.

Hvis barnet er meget i tvivl, så foreslå en liste med fordele og ulemper, hvor du netop som forælder kan bidrage, hvilket gør det lettere for barnet at træffe en beslutning. Det vigtigste for dit vedkommende er blot at være objektiv og ikke påvirke eller skubbe dit barn for meget mod en retning du helst ser.

 

 

 

(C) Konfirmationsnyt.dk 2020 

 

iPhone SE: Konfirmationsgaven til mobilelskeren

iPhone SE: Konfirmationsgaven til mobilelskeren

Har du et barn eller barnebarn, som går meget op i mobiler og teknologi? Måske står hun eller han lige nu og mangler en ny smartphone? Der er mange gode smartphones, som kan vække begejstring hos konfirmanden. Måske især Apples iPhones, fordi de er kendt for at være...

Konfirmationsgaven til gameren

Konfirmationsgaven til gameren

Er du på udkig efter en konfirmationsgave til gameren? Så er du havnet det rette sted. Der findes mange gode gaver til gameren, men en af de gaver, der virkelig vil skabe glæde, er en gamerskærm. Gamerskærme er måske det vigtigste udstyr for en gamer. En god skærm er...

0 kommentarer

0/5 (0 Reviews)