Når konfirmationsalderen nærmer sig, trænger en masse spekulationer sig ofte på. Skal man lade sig konfirmere, nonfirmere eller evt. gennemgå en humanistisk konfirmation?

Vælg konfirmation eller nonfirmation? Mange faktorer gør sig gældende i overvejelserne om, hvorvidt man skal lade sig konfirmere eller ej – både hos de unge og deres forældre. Især i dag, hvor kristendommen spiller en stadig mindre rolle i danskeres liv.

Danskere beskrives jævnligt som kulturkristne, eftersom danskere holder af de kulturelle traditioner og ritualer i kristendommen, men ellers ikke dyrker kristendommen i dagligdagen. Typisk holder mange danskere af at gå i kirke juleaften og at lade sig gifte og begrave i den danske folkekirke. Fortsat foretrækker en del mennesker også at lade sig døbe og konfirmere, selvom antallet ikke er nær så stort som tidligere.

 

Konfirmationen – en bekræftelse af dåben

Egentlig betyder konfirmation bekræftelse. I dåben indlemmes barnet i det kristne fællesskab, siger ja til trosbekendelsen og får et løfte om, at Gud vil følge barnet med velsignelse og kærlighed. Når man vælger at lade sig konfirmere, betyder det, at Gud bekræfter sit løfte om at følge den konfirmerede med velsignelse og kærlighed. I konfirmationen bekræftes det altså, at Gud også vil følge konfirmanden fra ungdomslivet og fremover. Det er denne bekræftelse, man tager imod, når man konfirmeres.

 

Kristen konfirmation eller nonfirmation?

Er du eller dit snart voksne barn i tvivl om, hvorvidt konfirmationen er det rette eller ej, er det værd at tænke over ovennævnte. Ønsker du fortsat at være en del af det kristne fællesskab og sige ja til Guds kærlighed, skal du lade dig konfirmere. Siger kristendommen dig intet, og tror du helt sikkert ikke på Gud, vil nonfirmationen være det rigtige valg. Det er under alle omstændigheder vigtigt at være oprigtig i sit valg. Ønsker du i virkeligheden bare festen og gaverne, skal du vælge nonfirmationen. På den måde fjernes det religiøs aspekt, og overgangen fra barn til voksen markeres med en festlig fejring i familiens skød, flot tøj, gaveregn og spændende oplevelser.

Er du imidlertid bare det mindste i tvivl om, hvorvidt du er kristen, bør du overveje, om du ikke fortsat skal holde dig åben over for dåbens budskab og lade dig konfirmere. Spørgsmål om livets store spørgsmål såsom religion er store spørgsmål at tumle med i en alder af blot 13-15 år. Skulle du ændre holdning til kristendommen siden hen, kan du altid melde dig ud af folkekirken. Der er altså ikke noget forgjort i at vælge konfirmationen, hvis du plages af tvivl og usikkerhed om graden af din tro.

 

Den humanistiske konfirmation

Nu er den humanistiske konfirmation imidlertid også en mulighed. Den indeholder et grundkursus i livssyn og moral og afsluttes med en højtidelig ceremoni. Kurset giver dig mulighed for at tænke over livet og reflektere over egen adfærd samt blive fejret på behørig vis.

 

Det svære valg

Tag dig god tid til at mærke efter, og tal med de nærmeste om dine konfirmationsovervejelser. Så skal du nok finde frem til det valg, der er det helt rigtige for dig.

4.7/5 (31 Reviews)