Hvorfor bliver vi konfirmeret? Hvis du er i starten af dine teenage-år, eller dit barn er, har det sikkert været debatteret hvorvidt en konfirmation eller nonfirmation skal planlægges eller ej. Nogle vælger en nonfirmation i stedet for konfirmation. Selv om denne dag i kirkens øjne er en bekræftelse på, at man er kristen, er det i dag ikke noget der tages nær så højtideligt.

For mange mennesker er det en selvfølge, at fordi du blev døbt i sin tid, så skal du også konfirmeres. Og dåben kunne du af gode grunde ikke selv tage stilling til, så hvorfor stille store livsnødvendige spørgsmål for en dag, der kan være ganske indbringende. Det er nemlig netop det denne dag er for mange – en gaveregn og en mulighed for at få noget pænt tøj, god mad og se familie medlemmer, som du ellers kun hører om.

 

Nonfirmation som alternativ

Nogle familier vælger dog at fravælge den hedenske del af dette overgangsritual og blot holde festen. Dermed bliver det en nonfirmation, men stadig med gaver, pænt tøj og stor middag.

Vi er flok dyr, og handler i mange henseender efter hvad andre gør eller mener. Anses noget som værende pinligt, gør man det ikke – ligesom hvis noget har ry for at være sejt, så skal vi da helt klart gøre det. I 1900-tallet var det pinligt ikke at blive konfirmeret. Dengang skulle du endda igennem en test for overhovedet at nå dertil, hvor du skulle holde tale for en masse gæster.

Som tidligere nævnt er konfirmationen en bekræftelse. Men det er ikke dig som konfirmand der skal bekræfte din tro, og underskrive en livslang forpligtelse om at være kristen. Nej tværtimod. Konfirmationen er blot en pæn forvisning om, at Gud fortsat vil være til stede og passe på dig i dit ungdomsliv, ligesom han ved din dåb lovede at gøre i din barndom.

 

Det er dit valg

I sidste ende står det dig frit for hvilken tro du helliger dig. Fælles for mange er dog, at de har en eller anden form for overgang fra barn til voksen. Og på det punkt er en konfirmation ganske behagelig. Du får pænt tøj på, synger nogle sange, ser en masse glade familiemedlemmer og venner, og går derfra med en masse gaver. Eller en god portion penge, hvis det har været på din ønskeliste. Selvfølgelig skal du lide yde lidt først, i form af nogle forberedende møder. Men disse møder kan være ganske informative, da du får en masse viden omkring kristendommen, og omkring nutidens religion. Det kan give stof til eftertanke for ethvert nysgerrigt ungt menneske.

 

Alternativer?

Hvis du stejler fuldstændig omkring at skulle i kirke, men samtidig mener nonfirmation er for let, så er der de seneste år også kommet en tredje mulighed – den humanistiske konfirmation. Her er der også nogle forberedelser inden. Men modsat møderne i kirken, er samtaleemnerne her mere omkring etik, samfund og personlige holdninger. Meget åbent, socialt og noget alternativt, da de forsager religion (mærkeligt nok ikke islam) men afholder alle de kristne traditioner og bruger endda de samme navne.

Så uanset hvilket hold du er med, er der masser af muligheder for dig til at få en uforglemmelig dag.