Hvad er blå mandag?

Til konfirmationen hører der sig også blå mandag til. Det er en fast tradition som alle unge mennesker ser frem til. Men ved du hvad denne mandag, der er dagen efter konfirmationen, rent faktisk er?

Hvad er blå mandag og hvornår denne gamle tradition opstod er hvad, du får det korte svar på her.

Hvad er blå mandag?

Blå mandag er dagen efter konfirmationen, hvor de unge mennesker er samlet til sjov og oplever “friheden” som voksen, kan man næsten sige. Det med at blå mandag var dagen efter festen, er noget der stadig bruges. Men for mange er det begreb ikke helt rigtigt, for blå mandag er blevet en anderledes tradition i nyere tid, men det er dog stadig forbundet med det samme.

Selv om dagen ikke er en lovgiven fridag, så har alle konfirmander pr. tradition fri denne blå dag.

For navnet blå mandag er faktisk et ret mystisk ord, da alle ved at dagen er en sjov dag, men hvorfor hedder det blå?

Hvorfor hedder det blå om den sjove mandag?

Den mere kristne version af betydningen går på, at det er forbundet til middelalderen. Her brugte den katolske kirke et blåt klæde på alteret til fastelavnsmandag, som var en markering af fasten. Og dette var i betydningen af blå mandag, at der bliver markeret noget nyt som en konfirmation er. Derfor føres det blå videre i beklædningen, for den konfirmerede skal iklædes noget nyt og fint på den nye første dag efter at have gået fra barne- til voksenlivet.

Den mere sandsynlige version på hvorfor det hedder blå mandag, er at i Tyskland var der i gamle dage en praksis med, at farver svende kunne tage en mandag fri, når de brugte søndagen til at farve arbejdstøjet blåt og vaske de. Det indebar at hele mandag gik med at tørre tøjet.

Der findes en tredje forklaring på navnet, nemlig igen fra det tyske og her fra det tyske blau sein, som på tysk betyder at være fuld.

Hvad end der lagde grund for navnet, så er blå mandag en festlig og sjov dag for de unge, som er en af de gode traditioner, der nok altid bliver holdt i hævd mange generationer endnu, så mange flere forældre skal lære de gode råd til konfirmanden på blå mandag til dagen bliver en sjov dag.

(C) Konfirmationsnyt.dk 2020

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4.8/5 (47 Reviews)